Cirkus Nikolina

I söndags var jag på Cirkus Nikolina i Moskva. En klasskamrat hade berättat om cirkusen och om visst nummer som får vilken västerlänning som helst att må dåligt.

Efter lite stress i den vackra moskvametron kom vi fram till den stora byggnaden i dom centrala delarna. Där inne fanns djur man kunde fotograferas med (tiger, kamel, pudlar m.m.), sockervadd, vodka och fåniga peruker och lysstavar. Vi satt i mitten på en av sidorna, där biljetterna var lite billigare, och fick där se akrobater, ryttare, en trollkarl, en clown,  katt- och illertämjare, en stackars björn och en fantastisk tjej som jonglerade med med fötterna. Men så kom det obehagliga.

Akten vi hört om och som vi kommit för att se, bara för att se om det verkligen var sannt, inkluderade chimpanser och deras tränare utklädda till världens mest förföljda folkgrupp - judar. I den lilla manegen hölls ett judisk bröllop med tillhörande fest, där bl.a. en apmexian och apelvis uppträdde. Aporna var självklart väldigt fina och deras rynkiga ansikten är roligt att se, men skrattet sätter sig liksom i magen när apbruden svmimmar när hon får se alla brällopsgåvorna. Den giriga judeapan, vem kom på det skämtet?

Jag undrar hur dom resonerade när dom skulle sätta upp föreställningen, vem kom på apnumret? Varför tyckte alla att det var en bra idé, så pass bra att dom spelar numret i flera månader? Varför kan man göra det i ett Europeiskt land idag? Vår lärarinna blev chockad när hon fick höra om numret, tydligen är inte antisemitismen så utbredd i Ryssland, men ändå, tydligen så pass acepterad så att Moskvas enda vinteröppna cirkus får ha en apshow med antisemitskt tema helt utan självdistans.

Det tog ett tag att må riktigt bra efteråt.

Kommentarer
Postat av: niklas

om jag inte minns fel är hetsen mot muslimer typ tusen gånger värre...

2009-02-25 @ 16:10:54
Postat av: Zara

Det är den absolut och dessutom accepterad av många. Jag menar bara att hets mot folkgrupp inte är roligt.

2009-02-28 @ 12:54:44
Postat av: Anonym

nej. men man bör ju sätta i relation. det är som att börja jiddra om att man behandlar djuren illa i världens fattigaste land.

whooopidooo

: D

2009-03-02 @ 21:22:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0