Jesus har välsignat Ryssland

Ryssland är så snuskigt kapitalistiskt att det inte går att hitta helt vanligt toalettpapper. Det finns vanligtvis en gigantisk hylla toalettpapper i affärerna och tio precent av det toalettpappret är vitt. Av det färgade är mindre än hälften utan doft. Det känns som att komma till det förlovade landet. I Sverige känns det ju lite pinsamt att köpa parsikofärgat parfymerat lambipapper, men i ryssland måste ju alla använda det, dom minsta små gummorna, dom tjockaste mammorna, dom svartmuskaigaste gubbarna...

Nästa gång ni älskar, tänk på mig.  -äppelpappret

Om du vill läsa om något intressantare än toalettillbehör, som vad som händer, vill jag hänvisa till Andreas blogg. hädanefter kommer denna blogg bara innehålla tankar om toalettpapper.

Ospännande

Idag har jag och min kära vän Andreas gått till stormaknaden och köpt toalettpapper med äppellukt. Man kan ju inte ha roligt jämt.

Igår var det ändå lite roligt, då var vi på opera och såg "Spader Dam" av Tjajkovskij. Den var väl bra, men jag blir så irriterad på opera, dom sjunger ju utan någon melodi! Jag har större förhoppningar på baletten av samma historia dom spelar längre fram i vår, den ska vi också gå och se.

Den kvinnliga organismen

Jag tycker att det är väldigt fint att man kan åka tillbaka i tiden och att det är så enkelt, det är bara att ändra geografiskt läge. På vissa öar i Oceanien lever folk som vi i norden gjorde för flera tusen år sedan, i byar i mellanöstern som vi levde för några hundra år sedan.

I Ryssland kan man resa ett bekvämt antal årtionden tillbaka, tillbaka till tiden då män var män, kvinnor var kvinnor och det fanns en väldigt bestämd bild hur dom respektive skulle vara. Visst står det kvinnor i vaktkostym och med gevär i vaktkurerna vid universitetet, men mestadels bär kvinnor höga klackar och mycket smycken och arbetar med saker som inte anses lika krävande. Går man på vår lärares ord (vår före detta lärare tyvär) är det en allmän uppfattning att kvinnor inte ska hantera lika mycket ansvar som män och att kroppsarbete, statsluft och vibrerande verktyg är rentav "farliga för den kvinnliga organismen". Detta såg hon som självklart och en bra motivering till varför ryska kvinnor inte får bli brandmän, piloter eller bör arbeta som vare sig gruvarbetare eller byggnadsarbetare. Det var farligare för kvinor än för män på grund av våra fysiska skillnader. Jag tycker att det är jättefint med omtanken, verkligen, men det är svårt att höra som ung svensk kvinna att (nu antar jag här) min livmoder hindrar mig från att flyga flygplan.

Nu har vi en ny lärarinna, som visserligen är mycket kompetent, men inte alls lika trevlig.

Min egen organism mår kasst. Min livmoder mår numera utmärkt, den har lugnat ner sig och slutat reagera på hormonerna från mitt preventivmedel jag har så stor nytta av i Ryssland. Däremot har jag åkt på en riktigt äcklig förkylning. Det är det tydligen många andra som har just nu också. Det känns som att min näsa suger upp all vätska från min kropp och omvandlar den till snor. Jag har fått brusmedicin från två olika korridorskamrater och vilat en massa, hela dagen faktiskt, men jag känner mig ändå halvt bortdomnad i huvudet. Andreas är också sjuk så vi snorar lite på varandra och slappispluggar i sängen. Det är lite roligare att vara sjuk tillsammans än att vara sjuk ensam.

14 europeer i badkläder

Syd- och mellaneuropeer kan inte riktigt det här med att bada bastu. Dom vill bära badkläder och springa ut och in hela tiden. Fast mysigt var det. Vi åkte en tunnelbanestation söder ut och gick en bit till ett bastuställe. Där hade vi bastu för femton personer, kall pool, duschar och en säng (varför dom hade säng har jag ingen aning om). Det var jättemysigt. vi drack lite öl, badade lite och vips hade nästan tre timmar gått.

I fredags gick jag ut med några av mina karridorsbakanta till ett ställe där någons bekanta skulle spela. Spelningen var sådär, men efteråt pumpade dom ut Dancing Queen och sen var det fest till klockan sex på morgonen. Under kvällen hann jag träffa en ryss som pluggat svenska och jobbar på Ericsson, bli bjuden på öl av olika män, rökt en cigarett på runt 30 sekunder, dansat töntigt med Carmen och moffat en pirog med fnissande väninna som bjöd med mig till Skotland. Jag hade hur kul som helst.

Veckans topp tre

Här kommer topp tre bästa ögonblicken från den gångna veckan:

Nr3. Kompisbråka med Andreas i vårsolen.
Att få slåss lite och kalla varandra könsord är ett fantastiskt sätt att spendera en eftermiddag. Andreas blir så irriterad när jag springer över vägen eller hoppar på dom vita strecken på övergångsställena. Dagarna innan hade jag mest varit trött och seg så det var underbart att få skratta sådär riktigt mycket igen.

Nr2. Armkrok från Rödatorget vid två på natten.
Vi hade gett upp hoppet om att hitta klubben vi skulle till, alkoholen klingade av och det var svinkallt. Det gjorde inget. Moskva är vackert och Carmen och jag skuttade i armkrok och log.

Nr1. Pussad av gumma.
En gumma blev så glad över att jag och Andreas gav henne vår kundvagn att hon satte händerna runt mitt ansikte och gav mig världens finaste, mjukaste lilla gummpuss. Dev var mjukare än bulldeg, lenare än en persika och med en svag doft av Baily's. Med händerna runt mitt ansikte gratulerade hon mig på internationella kvinnodagen och önskade mig lycka och kärlek på fin mjuk gummryska.


RSS 2.0